Merulius lacrymans este o ciupercă xilofagă ai carei spori ne intra in plamani si ne cauzeaza boli de care nu mai scapam niciodata. Traieste si se dezvolta in casele cu structuri de lemn si este extrem de intalnita, de exemplu in mai toate pensiunile de pe Valea Prahovei, in casele de la tara ale bunicilor si in casele de vacanta. Proprietarii caselor infestate ii ascund cel mai adesea existenta pentru ca de aceasta ciuperca se scapa extrem de greu (pana mai recent se demolau casele ca sa se extermine ciuperca – acum exista si alte solutii, cum ar fi tratamentul cu microunde).  Incepe sa se dezvolte sub casa si apoi creste si „imbratiseaza” casa exact ca o caracatita – trece prin pereti cu tendoane groase care se taie foarte greu si apoi ’’infloreste” pe podea, pe tavan, pe la colturi, in baie chiar si in paturile de lemn exact ca o ciuperca obisnuita (am pus si poze).

Cazuri celebre de infestare cu aceasta ciuperca sunt Chiliile Mănăstirii Agapia, Muzeul de Istorie din Huşi care stă închis de peste 10 ani deoarece nu s-a putut combate această ciupercă, bisericuţa de la Proieni – Vălcea : unde s-au cununat Domnitorul Mihai Viteazul cu Doamna Stanca, Biblioteca „Liviu Rebreanu” din Aiud, Biserica Mănăstirii Săraca – jud. Timiş, iar exemplele pot continua.

Ar putea fi si in casa ta! Cand mergi intr-o pensiune, mai ales pe Valea Prahovei, unde ciuperca cunoaste o mare raspandire, inspecteaza mai intai incaperile unde vei dormi. E vorba de organismul tau! Atentie, ciuperca se raspandeste prin spori! Deci o bucata de lemn cu spori poate contamina o casa intreaga!

Această ciupercă reprezintă coşmarul restauratorilor de muzee sau de obiecte din lemn întrucît stiu că au puţine şanse în războiul cu aceasta. Merulius lacrymans este o ciupercă xilofagă care distruge iremediabil lemnul pe care îl contaminează si emană un miros puternic. Atacul ei este rapid, se generalizează într-un interval scurt de timp şi îmbolnăveste structura lemnoasă a întregii constructii. Se dezvoltă mai intai în locurile umede şi neaerisite, deci primul loc unde trebuie sa o cauti este in baie. Potrivit specialistilor ciuperca poate să-şi facă apariţia şi în cazul utilizării unui lemn contaminat în timpul lucrărilor de înlocuire a pardoselii, a unui segment de mobilier sau de tîmplărie, deci atentie de unde luati lemnul.

Advertisements