Sunt cumplit de dezagreabili, provoaca reactii dintre cele mai stranii (de la dezgust pana la tipete sau atacuri de panica), sunt urati, murdari si deosebit de deranjanti.

Insa trebuie sa cunoastem « inamicul » ca sa putem sa-l anihilam.

CV- pe scurt :

Gandacii de bucatarie sunt printre cele mai rezistente insecte de pe planetă. Ei trăiesc şi lucrează în colonii, prospera practic din nimic, şi lasă trasee, oriunde ar merge, astfel încât toată gaşca ii poate urma. Cum ar spune bunica, “Daca vezi unul, inseamna ca sunt mult mai multi”. Are dreptate. Dacă vezi o pereche de gândaci in casa, deja ai o problema. Dacă ii vezi în fiecare noapte, chiar şi doar un cuplu, ai deja o infestare.

Gândacii sunt mai mult decât urâti. Ei sunt capabili sa răspândeasca microorganisme ca: stafilococi, streptococi, virusul hepatitei, şi bacterii coliforme, şi chiar febra tifoidă şi dizenterie. Ei contamineaza alimentele prin transmiterea de salmonella şi bacterii Shigella. Ei sunt, de asemenea, o sursă de alergeni, provocând reacţii severe de astm la unele persoane. Gândacii contamineaza zonele de alimentare de pregătire, ustensile, oale, tigăi, şi feluri de mâncare, ei distrug ţesături şi hârtie, şi lasă excremente, pete, mirosuri neplacute oriunde ar merge.

Sunt de fapt şase tipuri de gândaci. Unii se regasesc frecvent în interior, şi alţii preferă spatiul exterior. Extrem de prolifici, fiecare femelă depoune saci de oua o dată la câteva săptămâni, şi de obicei produce oriunde 200 – 800 tineri în fiecare an. Cu o astfel de creştere explozivă, eradicarea pare aproape imposibila – în special în zonele aglomerate cum ar fi oraşele. Infestarile pot fi controlate cu vigilenţă şi determinare.

SUB LUPA….
Cel mai frecvent, in casele noastre se regaseste (Blattella germanica) “Gandacul German”.

Controlul “Gandacului German”poate fi un mare consumator de timp şi necesită răbdare. “Gandacul German” este una dintre cele mai greu specii de controlat şi in acelasi timp una dintre cele mai comune specii de gandaci dintr-o casă. “Gandacul German” nu trăieste fara noi (oamenii); este un “animalut se casa”. Cum il facem sa ne paraseasca? “Gandacul German” nu se dezvolta doar in zone cu mizerie si zone insalubre. Acum, mi-ar placea să spun că doar in casele murdare se gaseste această specie de gândac, dar este neadevărat. Orice casa poate fi invadata de prezenta lor sau a altor specii. Vestea bună e ca, o casa curata este mai puţin probabil să se confrunte cu acest daunator.

În acest articol voi descrie modul în care “Gandacul German” are acces în casa dumneavoastră, problemele de sănătate cu gandacii si un control adecvat, de lungă durată.

UN INTRUS IN CASA….

“Gandacul German”, precum şi orice alte specii de gândaci, sunt foarte capabile sa se furiseze şi sa se ascunda. Gândacii se pot ascunde în locuri in care noi nici nu ne imaginam că s-ar putea. “Gandacul German”, este totusi deosebit; de ce? Deoarece ei nu pot trăi fără noi, ca oameni. Te-ai intrebat vreodată cum are acces la tine acasa “Gandacul German”? Ei bine, nu începe sa sigilezi usile si ferestrele, nu are nici un rost.

Aceasta specie de gandac poate fi adusa în casa ta, chiar de catre tine, într-o sacosa de cumparaturi, într-o cutie de la magazin si in multe alte feluri. Modul cel mai comun de a aduce un gândac de bucătărie german de catre o persoană este într-o pungă alimentara sau o cutie pe care tocmai aţi cumpărat-o de la un magazin. După cum am menţionat mai înainte, gândacii germani traiesc “pe spatele” oamenilor, din resturile noastre alimentare şi aşa mai departe. De obicei intalniti în magazinele alimentare sunt usor de adus in casa ta. Asa ca, data viitoare când faci cumparaturi, si aduci acasa sacose sau cutii, nu le lasa pur si simplu jos – sa le aranjezi mai tarziu, ci despacheteaza si verifica-le imediat. Deci, înainte de a plăti pe cineva să va sigileze uşile şi ferestrele amintiţi-va: “Gandacul German” NU traieste afara, ci este adus de tine in casa!

Multi rezidenţi raporteaza că “a avea gandaci este o sursă de jena sau chiar de ruşine”. Dacă ai găsit totusi un gândac în casa ta, nu te panica încă, s-ar putea sa nu ai un gândac german. Identificarea corectă este foarte importanta atunci când se ocupam de gândaci. Motivul: Fiecare gandac are un proces de tratament diferit, şi, dacă este tratat în mod greşit din cauza ca nu se identifică în mod corespunzător, gandacii pot înrăutăţi situaţia. Nu toti  gândacii apar din cauza unor probleme de salubritate in casa ta, unii sunt ceea ce profesioniştii numesc “un invadator ocazional”, ceea ce înseamnă unele specii traiesc in afara si nu vor să vina în interior (cu excepţia gandacului german). Acesta este motivul pentru identificarea corectă este importanta. Gândacii germani sunt considerati o problemă de sănătate, deoarece acestia sunt in strânsa cu oamenii. Deşi mai multe boli digestive au fost transmise ocazional, diferite forme de gastroenterită par a fi principalele boli transmise de gândaci. Inclusiv diaree şi intoxicaţii alimentare. Aceste boli sunt purate de gandaci pe picioare si organism, şi se instaleaza atunci când se ei se plimba pe vase şi alimente.

SA-L DAM AFARA…..

Acum, că am vorbit despre modul în “Gandacul German” are acces in casa ta si despre problemele de sănătate pe care le poate genera, hai sa vorbim despre combaterea acestuia si cum poţi sa detii controlul.

Controlul asupra “Gandacul German” incepe cu PREVENIREA. In mod evident, sa evitam sa avem aceasta problema, este mult mai usor decat sa o eliminam (atunci cand infestarea s-a instalat).

Termenul de IPM “Integrated Pest Management”, poate ca nu a fost niciodata mai adecvat decat atunci cand vorbim despre controlul asupra “Gandacul German”.

În primul rând:

CURATENIE: exista 3 nevoi de bază pentru o insectă; ele sunt hrană, apă şi mediu propice. Odată ce “Gandacul German” s-a stabilit într-o casă poate fi foarte dificil să se reducă populaţia. Daca tinem minte care sunt cele 3 nevoi specifice ale unei insecte, aceasta vă va ajuta pe termen lung. Scapa de orice exces de umiditate inutil, de dezordine şi nu lasa vreo sursa de harna afara. Sursa de hrana poate include si petele de grasime din jurul aragazului, şi orice rest alimentar de de sub şi din spatele frigiderului. Spune NU dezordinii de sub chiuveta si din baie; motivul: gândacii se vor simti in siguranta în această dezordine şi au acces uşor la umiditate.

Având dezordine sub frigider şi chiuvete, le-aţi furnizat două necesităţi pentru ei: apa si mediu propice. Trebuie făcute toate eforturile pentru a reduce sursele de hrana şi apă. Deşi nu este eficace de la sine, curatenia va spori practic orice alt instrument de gestionare a decontaminarii cu gândaci. Eliminarea fizică a mediului propice cum ar fi pungi de hârtie, cutii de carton, ziare,  ajuta foarte mult in problemele dvs. cu “Gandacul German”.

Daca gandacii nu vor gasi apa si hrana ori vor pleca, ori vor muri. Acesta este rolul IPM, si chiar daca veti alege sa lucrati cu o firma specializata pentru decontaminare, acesti primi pasi de “curatenie/salubrizare” si distrugere a mediului propice trebuiesc efectuati. O axioma importanta si des utilizata in industria specifica (dezinsectie, deratizare, dezinfectie) spune ca: “Pesticidele nu pot surclasa lipsa de curatenie”.

Totusi, nu incercati sa utilizati pesticide pe cont propriu. Aplicarea lor trebuie facuta de profesionisti. Este adevarat ca puteti cumpara multe tipuri de spray-uri sau substante de la magazin, insa colaborarea cu o firma specializata este necesara pentru ca:

–       firma va folosi numai substante profesionale / pe care nu le gasiti la magazin;

–       are experienta in aplicarea lor si echipamente specifice

–       va ajuta sa eliminati cauza si nu efectul, deoarece personalul este calificat.

S-au facut progrese enorme in ultimii ani in tehnologiile pentru controlul gandacilor si companiile specializate va pot oferi rezultate mai bune ca niciodata.

Pentru ca sunt noua in blogosfera, am citit blogurile care mi s-au parut mai interesante si le lansez urmatoarea leapsa: ce solutii ati gasit ca sa va pastrati casa curata? Fara gandacei si soricei (astia sunt mai rari). Care e reteta? Care e secretul? Multumesc si sper sa nu fie un spam intrebare mea.

Dragos Bucurenci, Ebucataria, Cezar Ioan, Radu, Bucataras, Groparu, Ivanuska, Umbrela Verde, Andibob, Costin, Mihaela, Mironeasca, Lorena, Marie-Jeanne

Multumesc, Maria, pentru link

Advertisements