Identificarea vrabiilor:

Vrabiile reprezinta o problema din ce in ce mai des intalnita in zonele urbane. Aceste pasari micute, rapide si inteligente sunt de obicei maro sau gri, cu benzi negre in jurul ochilor si pe gat – la masculi. Picioarele si gherutele lor sunt facute special pentru a se agata de crengi sau sarma/fire/cabluri iar ciocul – scurt si conic – este destinat pentru a sparge: seminte, cereale, lemn, etc. Din pacate vrabiile sunt o specie foarte adaptabila si au invatat cu succes cum sa-si faca cuib in elementele de structura ale unei constructii. Vrabiile se aduna adesea in stoluri mari pentru a hrana si locuri de dormit, forţând agresiv alte păsări din teritoriile lor. Vrăbiile prefera sa-si faca cuiburi în locuri închise, cum ar fi mici obloane, conducte de drenaj, căpriori sau metal ondulat. Aceste păsări dăunătoare, au in medie aproximativ 20 de pui pe an, permiţând ca numărul lor să crească rapid pana la nivelurile de infestare.

Daune cauzate de vrabii:

Vrabiile sunt in general pasari-daunator galagioase mai ales atunci cand se aduna in stoluri. In afara zgomotului deranjant, problemele pe care le cauzeaza sunt des intalnite in unitati de preparare sau distributie de produse alimentare, unde gasesc locuri pentru cuib si hrana din abundenta. Insa, nu va relaxati foarte tare: daca aveti 10 vrabii pe langa casa care si-au facut cuib, puteti sa va asteptati la urmatoarele: inundaţii în jgheaburi şi ţevi de drenaj, blocarea diverselor utilaje si masinarii şi uneori pot provoca chiar incendii  prin supraincalzirea materialelor folosite pentru cuiburi – mai ales daca acestea sunt pe carcase metalice.

Excrementele vrabiilor contin acid uric, care este foarte coroziv şi poate provoca pagube importante la metale si alte substraturi – daca “se cuibaresc” pe perioade lungi de timp. În plus, bacteriile, diverse tulpini de fungi şi ectoparaziţi găsiti în excrementele de vrabie şi materialele folosite la cuiburi sunt responsabile pentru o serie de boli grave, inclusiv histoplasmoza, encefalită, Salmonella, meningita, toxoplasmoza şi altele.

Daca nu sunt indepartate in timp util, veti avea activitati suplimentare de facut si costuri suplimentare de planificat pentru curatenie dar mai ales costuri de intretinere si reparatii.

Acum, stimati domni, haideti sa vedem si partea buna a lucrurilor:

 1. Faptul ca aveti pasari pe langa casa si cuiburi, va creaza imaginea (uneori de dorit) de om bland, afectuos, milos, etc. mai ales daca le hraniti cu cateva firimituri. Insa daca “ea” se va trezi intr-o dimineata inorata intr-un “concert de triluri” asurzitor uneori sau cel putin enervant, s-ar putea sa va ceara sa scoateti la iveala “fiara” din dvs. si sa nu mai auda nici un ciripit care sa-i deranjeze “somnul de frumusete”.
 2. Evident, datorita faptului ca faceti reparatii de intretinere pe langa casa, veti avea o bila alba de la sotia dvs., insa daca va trebui sa schimbati de 3 ori pe an aparatul de aer conditionat de exemplu in detrimentul “sandalutelor acelea dragute” s-ar putea sa nu mai fiti asa de des felicitat.
 3. Daca aveti deja cuiburi, aveti deja pasari in pod, in balcon sau pe langa casa (in zona capriorilor de exemplu), este posibil sa va afecteze in mod direct tocmai cand dati “send” la un mail haios sau cand vedeti finalul cursei de formula 1 pentru ca  vreo 20-30 de “vrabiute” s-au decis sa stea pe fire sau chiar mai rau, s-au decis sa-si faca cuib si sa inlature firele.
 4. Nu va reamintesc faptul ca aceste pasari nu sunt migratoare.

CE PUTEM FACE?

Putem apela la mai multe solutii:

 1. in primul rand putem sa achizitionam un soim. Il ducem la un dresor, il aducem acasa, il punem la vanat si vrabiile dispar in mod natural.

Stiu, e mai greu, insa chiar daca reusim vom avea o alta problema: ramanem cu soimul J si nici pe o raza de cativa km nu se va mai gasi vreo pasare. Atunci trebuie sa-l ducem la padure sau altundeva, insa el se va intoarce acasa. Pentru ca l-am dresat.

Nu mai spun de costuri de intretinere ……

In concluzie, renuntam la ideea cu soimul.

2. Folosim produse profesionale: plase contra pasarilor cu ochiuri mici – care creaza o bariera impotriva vrabiilor. Au avantajul ca sunt rezistente in timp, instalarea nu dureaza mult si sunt destul de eficiente. Au dezavantajul ca va trebui sa indepartati “corpul delict “  si in plus, vrabiile se vor avertiza intre ele si nu vor mai intra “in plasa”. Dar  oricum, zona respectiva va fi protejata.

 1. Instalam tepi: tepii sunt de obicei foarte eficienti pentru utilizarea pe margini, parapeti, semne, grinzi, cosuri de fum, decupaje, camere de securitate, corpuri de iluminat, etc. Sunt confectionati de obicei din materiale inoxidabile sau chiar un plastic mai dur, nu sunt ascutiti la varf (tocmai pentru a nu rani pasarile), se instaleaza usor si au o durata lunga de viata.

  3. Alte posibilitati: aparate cu ultra-sunete, aparate care emit sunete de pradatori, baloane cu imagini de pradatori (bird-eye) sau chiar figurine – cu animale pradatori-naturali.

  Oricare ar fi solutia pe care o alegeti, sfatul meu este sa apelati la profesionisti / firma specializata, pentru ca ei vor sti exact ce solutie vi se potriveste mai bine sau daca este necesar sa instalati si tepi si figurine de exemplu.In general, cu pasarile e greu de luptat, pentru ca sunt foarte adaptabile si foarte inteligente. O firma specializata va va spune ca trebuie cel putin 2 metode pentru ca sa aveti rezultate vizibile in timp util.

 2. In plus, scopul este nu sa le raniti ci sa le indepartati. Sau mai puteti sa incercati asa:) desi nu va recomand:


Advertisements