Ati auzit acest slogan la radio, l-ati vazut la TV, pe net, pe panouri stradale si v-ati gandit poate ca “sunt obligati sa-l scrie sau sa-l spuna”.

Si apoi poate v-ati intrebat retoric: “Da’ ce?! Eu nu stiu ce e bine pentru mine?! Nu-mi dau seama?!”

Ideea e ca, uneori, dintr-o dorinta prea mare de a “face bine” incercam sa plusam si sa folosim mai mult decat trebuie, ca sa “aiba efect”.

Doar ca persoanele care au creat un produs, o substanta sunt constienti atat de beneficii cat si de riscuri, iar un produs destinat publicului larg sau care poate ajunge catre publicul larg, accidental sau voit are anumite dozaje si prescriptii.

Ce e mult nu inseamna intotdeauna ca e si bun sau face bine. Cum ar spune latinii “est modus in rebus”, adica exista o masura a lucrurilor.

Da, sunt obligati intr-un fel sa scrie acest slogan, pentru ca in primul rand sunt oameni profesionisti – care folosesc aceasta recomandare din motive bine intemeiate:

  1. pentru ca sunt constienti despre ceea ce poate insemna utilizarea in exces sau in necunostinta de cauza.
  2. pentru ca se gandesc sa nu ne facem rau din prea multa “abnegatie”.
  3. pentru ca doresc sa avertizeze ca se poate intampla ceva neplacut.

Acelasi lucru se intampla si in cazul serviciilor de deratizare, dezinsectie, dezinfectie. Multe persoane doresc sa cumpere o substanta si sa “dea” cu ea cat mai mult si cat mai concentrat – adica sa faca un tratament-soc, pentru a elimina daunator care ii deranjeaza. Am intalnit si clienti care s-au plans ca “le-am dat cu apa pentru ca substanta nu are miros”.

Este mai greu sa “constientizezi” sau sa faci sa inteleaga uneori un client ca o substanta trebuie folosita in anumite dozaje, ca tratamentul se efectueaza  intr-un anumit mod, ca daca substanta de lucru “nu miroase” asta este un plus si nu un minus – inseamna un progres al stiintei si tehnicii, sau ca este o substanta pe baza principiului “green chemestry”, adica ecologica, non-toxica pentru oameni dar nociva, letala pentru un daunator.

Nu vreau sa ma leg acum despre ce scrie in toata presa zilele astea. Ar suna foarte acid titlul si ar fi o ironie macabra.

Ce vreau sa subliniez este faptul ca ESTE UN ACT DE MARE IRESPONSABILITATE SA LASI SA AJUNGA LA PUBLICUL LARG O SUBSTANTA CU GRAD DE TOXICITATE 1  PENTRU OAMENI!. Din pacate in Romania nu exista o legislatie adecvata care sa restrictioneze accesul publicului larg la substante cu grad de toxicitate marit.

De aceea, eu vin sa va avertizez! Fiti responsabili! Daca aveti probleme cu un daunator (muste, gandaci, soareci, sobolani, pasari, cari de lemn, etc) nu mergeti in primul magazin sa cumparati un carucior de insecticide si raticide pe care sa le imprasitiati prin casa, prin curte, prin pod – pentru a fi eficient tratamentul.

Sau si mai rau, nu incercati “sa faceti rost” de un produs profesional pe care sa-l utilizati singuri, fara un echipament de lucru adecvat in primul rand.

Fiti responsabili, daca nu pentru dvs. insiva, macar pentru cei din jurul dvs.: familie, copii sau chiar alte animale de casa.

Haideti sa va dau un singur exemplu:

  • firma Bayer (da, cea cu medicamentele) are si un laborator de cercetare si dezvoltare substante pentru combaterea daunatorilor. Nu cred ca mai trebuie sa subliniez corectitudinea si profesionalismul celor care lucreaza acolo.
  • Bayer, a conceput in mod special un produs pentru combatrea gandacilor de apartament (pentru ca este o problema des intalnita si un daunator foarte intrusiv si foarte deranjant). Acest produs este un gel f. concentrat care se aplica cu un dispozitiv in forma de seringa in cantitate de 0.1g/mp. 0.1g (un spot, o picatura)! Din aceasta picatura in 24H mor 200 gandaci prin ingestie directa si 1000 de gandaci prin asa-numitul efect de “cascada” (contaminare prin schimb reciproc de hrana).

Ce vreau sa subliniez este ca o picatura face cat 25 de spray-uri din comert de exemplu.

DAR DOAR DACA ESTE APLICATA CORECT SI IN ZONELE CHEIE.

Stim cu totii care este diferenta (macar teoretic) intre un produs profesional si un produs consumer. Insa trebuie sa tinem cont ca un produs profesional se utilizeaza numai de catre profesionisti in anumite conditii si dupa o anumita procedura, un anumit dozaj, etc.

Asa ca este mai bine sa lasati pe seama unui operator calificat in dezinsectie, deratizare, dezinfectie sarcina de a va ajuta sa eliminati un factor de disconfort. Adica sa va faca o operatiune de dezinsectie sau de deratizare adecvata spatiului respectiv, nivelului de infestare si in plus sa va propuna solutii sau norme de aplicat pentru a evita re-aparitia daunatorilor.

Repet, puteti incerca si singuri insa nu va garantez ca veti rezultatul scontat si este posibil sa trebuiasca sa faceti un efort financiar suplimentar pentru ca sa eliminati complet si eficient un daunator.

Trebuie sa intelegem ca nu ne pricepem toti la orice si de aceea unele lucruri trebuie lasate in seama altor persoane care au instruirea necesara, experienta si un mod de lucru adecvat.

Fiti resposabili pentru dvs. si cei din jur!

Apelati la ajutor specializat – firme de deratizare, dezinsectie si dezifectie!

Advertisements